Se bättre bakom ratten

No Comments

Synen är essentiell för hur säker du är som bilförare. Det är därför det krävs ett synintyg för att få körkortstillstånd. Om du inte vill använda glasögon eller linser när du kör kan du göra en operation med ögonlaser. 

Att operera ögonen med laser, och på detta sätt bli fri från både glasögon och linser, blir allt mer populärt. Den som genomgått en sådan operation ser inte bara bättre, de upplever också en känsla av frihet, som inte minst beror på att de – bokstavligt talat – får ett bredare synfält.

Blir man en bättre bilförare av ögonlaser?

Att operera ögonen med exempelvis Novius ögonlaser leder i de allra flesta fall till bättre syn. Därmed försvinner i de flesta fall behovet av att använda glasögon eller linser vid bilkörning. Men det är viktigt att veta att synen kommer av förändras en aning av operationen, och det tar tid för ögat att vänja sig. Därför rekommenderas det inte att köra bil under de första dagarna efter operationen. Hur många dagar du behöver vänta beror på flera saker, bl.a. följande:

  • Hur kraftigt synfel du hade före operationen.
  • Hur gammal du är.
  • Hur snabbt ditt öga återhämtar sig efter operationen.

Du bör rådgöra med den läkare som utför operationen om hur länge du bör vänta innan du sätter dig bakom ratten. Det bör inte ta mer än maximalt en vecka, men det är en fråga för den medicinska professionen.

Vilka synfel kan behandlas med laser?

Det är inte alla synfel som kan opereras med ögonlaser. De som framför allt kan behandlas på detta sätt, med teknikerna Lasek, Lasik eller Smile, är närsynthet, översynthet eller astigmatism. Om du har ett kraftigt synfel, eller om du är äldre än 40 år, finns det andra typer av operationer som är mer lämpliga.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *