Så sitter ditt barn säkert under bilfärden

No Comments

När ditt barn färdas i en bil är det viktigt att tänka på barnets säkerhet. I en krock så kan barnet slungas runt i bilen och skadas allvarligt om det inte sitter fast ordentligt och använder rätt säkerhetsutrustning som är anpassat efter barnets ålder och storlek. Se därför till att alltid hålla dig uppdaterad om barnens säkerhet i bilen. Här är det nämligen av allra högsta vikt att verka förebyggande. 

Använd bältet på rätt sätt

Vid en krock eller en häftig inbromsning är det barnen som riskerar att skadas allvarligast. Redan vid en krock i 40 km/tim kan ett barn ta skada. För att förebygga skador måste bilbälte och bilbarnstol användas. Det är dessutom väsentligt att bilbältet används på rätt sätt. 

Bilbältet ska användas på samma sätt som för vuxna. Det ska både sitta runt höfterna samt över axeln. Om bilbältet inte når över barnets axel är det högst troligt att fel sorts bilbarnstol används. Det är viktigt att bilbältet inte glider av axeln, eller att barnen sätter det under armen. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto mer skydd ger det. 

De minsta barnen bör åka bakåtvänt

För de minsta barnen som färdas i en bil är det extra viktigt med mycket stöd. Här är det viktigt att välja rätt sorts bilbarnstol beroende på barnets åder och längd. De allra minsta ska färdas i ett babyskydd. Först när barnen är längre än 135 centimeter tillåts de att åka utan bälteskudde. Detta brukar inträffa när barnen är runt 10–12 år gamla. 

Barn som är under fyra år bör åka bakåtvänt i bilen, det är nämligen den säkraste positionen. Om barnet sitter bakåtvänt i passagerarsätet är det mycket viktigt att koppla ur airbagen. Att åka bakåtvänt innebär att stolen tar emot den våldsamma kraft som sker vid en krock. Om en airbag då skulle lösas ut är detta direkt livsfarligt för barnet. 

Säkerhet i bilen för större barn

För större barn ska en bilbarnstol användas. De ger ett gott skydd och ser till så att bältet kommer i rätt höjd i förhållande till barnets kropp. Tidigast efter det att barnet har fyllt fyra år kan det tryggt åka i en framåtvänd stol. Denna typ av skydd behöver inte monteras i bilen såsom ett babyskydd görs. Ibland kan det dock fästas i bilens isofix. 

En bilbarnstol, eller en bältesstol, har ett högt ryggstöd medan en bälteskudde enbart utgörs av den kudde som barnet sitter på. Bältesstolen är extra bra vid långa bilkörningar då barnet sover i bilen. Den ser nämligen till att bältet sitter på rätt plats. Om ett barn som är kortare än 140 cm färdas i passagerarsätet ska airbagen kopplas ur. Det finns då nämligen en förhöjd risk att barnet skadas av krockkudden. 

Vid köp av bilbarnstol

När du köper en bilbarnstol är det viktigt att det är en som inte är krockskadad. En bilbarnstol, oavsett modell, ger nämligen inte ett fullgott skydd om den varit med om en olycka. Om du ska köpa en begagnad bilbarnstol är det därför bäst att köpa av någon du känner. 

Categories: Uncategorized

Lämna ett svar