Hur laddar du din elbil?

No Comments

Tillhör du de som har investerat i en elbil eller laddhybrid? Hur laddar du den hemma? Undersökningar visar att många använder det vanliga vägguttaget, men det är inte en säker lösning. 

Det blir allt mer populärt bland svenskarna med elbilar, hybrider och laddhybrider. Även om bilarna är säkra finns det vissa risker med dem. Det rör framför allt laddningen. Enligt en undersökning från första halvan av 2020, som Ny Teknik skriver om här, laddar ungefär 70 % av de svenskar som äger en laddbar bil (hybrid eller ren elbil) den framför allt hemma. 

Laddningen sker dock inte alltid på ett korrekt sätt. Ungefär en femtedel av de tillfrågade i undersökningen, som gjordes av CTEK, hade ingen laddbox hemma, utan använde schukoladdare till sina bilar. Detta är inte att rekommendera. Denna typ av laddare är tänkta att användas ibland, exempelvis när man är på resa. De ska inte användas till laddning varje dag, eftersom schukouttag inte är dimensionerade för hög last under lång tid. 

Elsäkerhetsverket rekommenderar inte att man använder schukoladdare för daglig laddning av elbilen, och det finns misstankar om att denna typ av laddare orsakade en brand i ett parhus i Sunne 2018.

Välj laddbox istället

Det säkraste sättet att ladda sin elbil hemma är istället att välja en laddbox. Faktum är att det går att få ett bidrag från Naturvårdsverket för att installera laddboxen. Ett krav är att laddboxen installeras av en behörig elektriker. Det finns många duktiga elektriker i storstadsregionerna som kan hjälpa dig med att installera en laddbox. Om du bor i Huddinge hittar du en bra elektriker.

En laddbox kostar från ungefär 7000 kronor och uppåt. Även om det tillkommer kostnader för själva installationen rör det sig med andra ord inte om särskilt mycket pengar, framför allt inte om man betänker riskerna med att ladda med schuko. 

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *