Har du tänkt på garagets fasad?

No Comments

Funderar du på att renovera garaget, eller på att bygga ett nytt? Vilken fasad har du tänkt dig? Det finns många material och finishar att välja mellan.

Hur man väljer att utforma ett uthus beror till stor del på hur huvudbyggnaden ser ut. De allra flesta skulle inte uppföra ett garage i glas och stål bredvid ett bostadshus i rödmålat trä, men visst finns det de som är djärvare, och inte skulle dra sig för en sådan åtgärd. Den kan dock stöta på patrull hos kommunens byggnadsnämnd. Kalla det feghet, eller bara en vilja att undvika onödig byråkrati: de flesta väljer något traditionellt, som matchar huvudbyggnaden, när de ska bestämma hur garagets exteriör ska se ut.

Det finns dock också praktiska hänsyn: olika fasader är olika tåliga mot väder och vind, och kan även ha andra för- och nackdelar. 

Putsad fasad

En putsad fasad håller länge. I de flesta fall behöver du bara rengöra den. Inget annat underhåll behöver göras, och fasaden håller i upp till 50 år. Om den inte blir skadad. Små skador är ganska lätta att åtgärda, men vid en större skada kan du behöva göra om hela den vägg där skadan uppstod. Läs mer här om fasadputs.

Träfasad

Trä är det klassiska, och känns tryggt för de flesta i Sverige. Det är enkelt att arbeta med trä, och behöver du byta ut enstaka brädor i panelen är det inte särskilt svårt att göra själv. Hur du gör för att byta brädor kan du läsa hos Stockholms länsmuseum.

Nackdelen med träfasaden är att den lätt bli skadad, eller angripen av alger och liknande. Det är viktigt att tvätta panelen, och att måla om den ungefär vart femtonde år. 

Tegelfasad

Även tegel måste rengöras ibland, men i övrigt står det pall för det mesta, eftersom det är ett tåligt material. En risk med tegel är dock att frostsprängning kan uppstå, och då krävs det kunnig hjälp för att reparera fasaden.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *